A venit si prima zi de primavara nu foarte autentica, tinand cont de gerul si fulguiala de afara.
Astazi este 1 Martie, zi in care vestim de decenii venirea primaverii, impartind martisoare persoanelor dragi.
Este perioada in care ne reinviem speranta si ne facem un plan pentru vremurile ce vor urma.
Povestea Martisorului:
Odata soarele cobora intr-un sat, la hora, luand chipul unui fecior. Un zmeu l-a pandit si l-a rapit dintre oameni, inchizandu-l intr-o temnita.
Lumea se intristase. Pasarile nu mai cantau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai radeau. Nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe zmeu.
Dar intr-o zi, un tanar voinic s-a hotarat sa plece sa salveze soarele. Multi dintre pamanteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna.
A gasit castelul zmeului si au inceput lupta. S-au infruntat zile intregi pana cand zmeul a fost doborat. Slabit de puteri si ranit, tanarul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer inveselind si bucurand lumea.
A reinviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sangele cald din rani i s-a scurs in zapada. Pe cand acesta se topea, rasareau flori albe, ghioceii, vestitorii primaverii. Pana si ultima picatura de sange se scurse in zapada imaculata. Apoi a murit.
De atunci tinerii impletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul inseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.
Traditia Martisorului:
Aceasta traditie este intalnita doar in mediul carpatic dar si in zonele limitrofe, fiind o traditie autentic romaneasca.
Martisorul reprezinta in vremurile de demult , chiar dinaintea crestinatatii un ritual al noului an agrar celebrat la sfarsitul iernii si inceputul primaverii.
Martisorul era daruit copiilor si tinerilor, atat fete cat si baieti inainte de rasaritul soarelui. Snurul format din doua fire de lana colorate rosu-alb sau negru-alb reprezinta contrariile de genul : vara-iarna, caldura-frig, lumina-intuneric, fertilitate-sterilitate. Acesta era purtat pana la Macinici, Florii, Paste, Armindeni, sau pana la inflorirea unor pomi fructiferi. Apoi era agatat, ca semn benefic, pe ramurile inflorite de macesi, vita-de-vie, visin, cires, se punea sub closca ori se agata la icoana.
Cu trecerea timpul de acest snur s-au legat banuti de aur sau de argint, iar in ziua de astazi se atarna obiecte artizanale.
1 Martie a devenit cu trecerea timpului sarbatorirea sexului frumos.
Cu aceasta ocazie, AniA's SPOT va ureaza sa aveti parte de o primavara superba plina de realizari si bucurii!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu